‘Partydrug’ MDMA gebruiken om van zijn trauma af te komen? Deze veteraan staat er voor open

“Ik ben een explosief vat met een brandend lont, als MDMA mijn lont kan doven, dan graag!” Raoul Janssen (53) hield een posttraumatische stressstoornis (ptss) over van zijn uitzending naar Bosnië in 1993. Hij kreeg EMDR, een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. De therapie sloeg aan, maar Janssen kreeg een terugval.

Het behandelen van PTSS is lastig, maar oorlogsveteranen in de VS blijken nu veel baat te hebben bij een nieuwe therapie. Bij deze therapie wordt gebruikt gemaakt van de xtc-grondstof MDMA. Nederland begint na de zomer met een proef. Voorzitter van de Stichting OPEN, Joost Breeksema vertelt er vandaag over in het programma Spraakmakers.

Niet nog een keer EMDR

Janssen zou eigenlijk alles aan willen pakken om een acceptabel leven te leiden, maar ondanks dat EMDR een jaar of tien geleden aansloeg, zou hij het niet graag nog een keer willen ondergaan. Tegen NRC vertelde hij eerder: “Tijdens EMDR was de herbeleving van een trauma drie keer zo heftig. Zó heftig dat ik tweemaal een eind aan mijn leven wilde maken. Ik heb met de auto bij het spoor gestaan, de andere keer wilde ik een kanaal in rijden.”

Toch zou hij ook niet direct ja zeggen tegen MDMA. “Ik ken veel veteranen die drugs gebruiken om rust te krijgen, om er vervolgens aan verslaafd te raken, maar inmiddels ben ik zo ver heen dat ik mijn aversie tegen drugs en medicijnen wel opzij zou kunnen zetten.” Janssen wil dan wel de garantie dat het onder zulke strenge controle staat dat mensen er niet verslaafd aan raken. Ook zou hij toestemming willen van defensie, “die houden nu nog erg vast aan EMDR-therapie, maar als het even kan, dat niet meer.”