Ik heb zelf ontzettend goede ervaringen met EMDR therapie. In mijn boek omschrijf hoe deze therapie in zijn werk gaat en de manier waarop ik het beleef.

EMDR is de afkorting voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is inmiddels een behandelmethode die zichzelf heeft bewezen om traumatische ervaringen te verwerken. EDMR werd in 1989 ontdekt door Francine Shapiro en werd vooral gebruikt om grote, eenmalige traumatische ervaringen te verwerken. Anno nu is bewezen dat de therapie ook effectief is bij andere klachten, zoals meervoudige trauma’s, angstklachten en bij chronische pijn. Ook bij mensen met een negatief zelfbeeld kan EMDR worden toegepast als ondersteuning van de totale behandeling.

Hoe werkt EMDR precies?
De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Doorgaans zal dat de hand van de therapeut zijn. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer bewegen. Een ander methode gebeurt door middel van een koptelefoon waarbij geluiden afwisselend rechts en links worden aangeboden. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt dan vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Kijk voor meer informatie ook op de website van EMDR Vereniging Nederland.