Deel 3: ademhalingsoefeningen met kou-ervaring.

Gisteren was het dan zover. Ik wist niet dat het ging gebeuren, maar Bart heeft een bovengrondse waterput en deze zou voor de eerste keer onderdeel worden van de kou-ervaring. De ademhalingsoefening ging goed. Ik merk wel een positieve opbouw en dat ik me nog beter kan en soms moet concentreren. Zittend op de grond en leunend tegen de bank heb ik 4 ronden gedaan. De laatste niet ademhalen duur langer dan 1 minuut. Ik had dit nog niet verwacht en het was ook geen doel. Ik merk wel dat ik me steeds beter kan ontspannen ( dat is belangrijk ) tijdens het niet adem halen. Het is in eerste instantie een vreemd iets. Uitademen en dan niet in ademen.

Na deze oefening de waterput. De bedoeling was om met mijn handen tot en met mijn polsen onder water te gaan en zo lang mogelijk. Voordat ik het in de gaten had stond ik buiten, min 6 was het geloof ik, het vroor in ieder geval, in mijn broek en t-shirt. Ik merkt op de achtergrond de kou, maar had er geen last van. Na het ijsvrij maken van de waterput de focus proberen te krijgen en mijn handen in het water gestoken. De kou deed zo een pijn dat ik het maar twee seconden volhield en het me niet lukte om de focus op mijn ademhaling te krijgen. Na een korte periode weer bij mezelf gekomen en onder begeleiding van Bart een tweede poging gewaagd, maar ook deze kon ik niet langer volhouden dan twee seconden. Bart zat al die tijd met zijn handen in het water. hij heeft mij wel gelijk geholpen om de focus terug te krijgen en mijn handen weer warmer.

Mijn lichaam protesteerde bij deze shockervaring door gelijk in de alertheid te springen en ik voelde het gelijk verkrampen. Zo herkenbaar bij shock of schrik momenten. Na deze ervaring gelijk body stress release behandeling onder gaan. Dit bracht 75% verlichting. Deze 75% kwam vrij makkelijk los. De laatste 25% valt mee te leven en wordt de volgende keer aangepakt.

Vanmorgen ging de ademhalingsoefening weer een beetje beter, maar daar in tegen ging de koude douche wat minder. Morgen weer een nieuwe kans. Ik heb afgelopen nacht, zonder slaapmedicatie, gemerkt dat de waterput ervaring heel vermoeiend was geweest. Ik ben zelfs op de bank in slaap gevallen en nadat ik naar bed ben gegaan ben ik toch weer vrij snel in slaap gevallen. Ik heb ook het idee dat de verkrampingen vanmorgen, in mijn handen en voeten, iets minder waren. Wel voel ik nog steeds de verkramping in mijn rug, zeg maar de laatste 25%. Al met al weer een ervaring wijzer/ rijker.